Wyjątkowy foodbook od Szymona Hołowni zebrał już ponad 114 tys. zł na WOŚP!
fot/newseria
 We wtorek 21.01 o godz. 7.33 wystartowała, a dwa dni później osiągnęła już ponad 114 tys. zł! Z takim rekordem otwarcia zbiórka Szymona Hołowni jest w czołówce najbardziej efektywnych akcji (aukcji lub zbiórki) dla Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy!
 REKLAMA
  
	E-book „Dobro na talerzu. Przepisy, które łączą ludzi” to zbiór kulinarnych inspiracji polityków i gwiazd show biznesu z całego świata. Głównym recenzentem dań był Damian Kolasa, szef kuchni i łódzkiej restauracji Jedwabna, a za zdjęcia w publikacji odpowiadała Aneta Ulich - utalentowana fotografka z Łodzi. E-book, dostępny jest na stronie Zrzutka.pl w cenie 25 zł. Cały dochód zasili konto WOŚP.
 
Smaki ze świata, Europy, ale także Polski to coś, po co Polacy chętnie sięgają przeglądając półki w sklepach spożywczych. Wiele marketów organizuje tygodnie pod flagą danego kraju. Dzięki akcji Szymona Hołowni, każdy, kto zakupi e-book nie tylko wesprze WOŚP, ale także będzie miał okazję wypróbować przepisy odzwierciedlające osobowość i pasje każdego z autorów tej kulinarnej publikacji.
 
Wśród polskich gwiazd do akcji przyłączyli się m.in. Małgorzata Rozenek-Majdan, Bovska, Marcin Prokop, Michał Rusinek, Maciej Stuhr, Borys Szyc, Grażyna Torbicka, Agnieszka Woźniak-Starak. W gronie zaś polityków zagranicznych przepisy nadesłali szefowe i szefowie parlamentów oraz liderzy polityczni z Portugalii, Francji, Cypru, Szwecji, Finlandii, Kanady, Estonii, Litwy, Łotwy, Czech, Ukrainy, Albanii, Luksemburga, a nawet przewodnicząca Parlamentu Europejskiego.
 
Rekord otwarcia
 
Akcja cieszy się tak dużą popularnością, że zaledwie po pierwszym dniu wskoczyła na 4 miejsce, a już teraz jest w pierwszej trójce najbardziej popularnych aktywności zbierających fundusze na WOŚP. Ranking aukcji i zbiórek przedstawia się w tym momencie następująco:
 
  Smaki ze świata, Europy, ale także Polski to coś, po co Polacy chętnie sięgają przeglądając półki w sklepach spożywczych. Wiele marketów organizuje tygodnie pod flagą danego kraju. Dzięki akcji Szymona Hołowni, każdy, kto zakupi e-book nie tylko wesprze WOŚP, ale także będzie miał okazję wypróbować przepisy odzwierciedlające osobowość i pasje każdego z autorów tej kulinarnej publikacji.
Wśród polskich gwiazd do akcji przyłączyli się m.in. Małgorzata Rozenek-Majdan, Bovska, Marcin Prokop, Michał Rusinek, Maciej Stuhr, Borys Szyc, Grażyna Torbicka, Agnieszka Woźniak-Starak. W gronie zaś polityków zagranicznych przepisy nadesłali szefowe i szefowie parlamentów oraz liderzy polityczni z Portugalii, Francji, Cypru, Szwecji, Finlandii, Kanady, Estonii, Litwy, Łotwy, Czech, Ukrainy, Albanii, Luksemburga, a nawet przewodnicząca Parlamentu Europejskiego.
Rekord otwarcia
Akcja cieszy się tak dużą popularnością, że zaledwie po pierwszym dniu wskoczyła na 4 miejsce, a już teraz jest w pierwszej trójce najbardziej popularnych aktywności zbierających fundusze na WOŚP. Ranking aukcji i zbiórek przedstawia się w tym momencie następująco:
- Skarbonka WOŚP – 528 939 zł (siepomaga.pl)
 - Golf w słońcu Hiszpanii z Omeną Mensah i Rafałem Brzoską - 125 500 zł (allegro)
 - FoodBook „Dobro na talerzu. Przepisy, które łączą ludzi” – 114 306 zł (zrzutka.pl)
 - Maciej Musiał wysprząta Ci dom do zapętlonego utworu „Explosion” - 100 749 zł (allegro)
 - Wersja specjalna JBL Toyoty Aygo X - 95 250 zł (allegro)
 - Robert Lewandowski: Wyjątkowa Aukcja dla Fanów FC Barcelona! - 70 250 zł (allegro)
 - Donal Tusk Wspólne Kaszubskie Śniadanie i wizyta w KRP - 70 000 zł (allegro)
 - Rafał Sonik dla WOŚP: Wspólny dzień na petardzie! - 51 250 zł (allegro)
 - Legendarne zdjęcie "Czas Apokalipsy" - od WOŚP - 50 250 zł (allegro)
 - Ewa Chodakowska dla WOŚP: Tydzień metamorfozy - 36 250 zł(allegro)
 
W słusznej sprawie
 
Tegoroczny 33. finał WOŚP odbędzie się 26 stycznia w całej Polsce i poza jej granicami. Tym razem Orkiestra zagra na rzecz onkologii i hematologii dziecięcej. I tak jak 33 lata gra orkiestra, tak 33 autorów z całego świata dzieli się w e-booku swoimi emocjami wyrażanymi w ukochanych daniach. Sam foodbook spełnia rolę cegiełki i 100% z jego przychodów trafi na WOŚP. A jak wiemy, cegiełki można kupować bez końca (nie są limitowane). Cena: 25 zł (choć można oczywiście dać więcej). E-book jest nie tylko źródłem przepisów, ale także inspiracji do eksperymentowania w kuchni. Każde danie opatrzone jest osobistym komentarzem od autora lub od Szymona Hołowni.
 
 Spis treści
- José Pedro Aguiar-Branco - przewodniczący Zgromadzenia Republiki Portugalii Arroz de pato – portugalski ryż z kaczką
 - Bovska – wokalistka - Dynia à la Bovska
 - Yaël Braun-Pivet - przewodnicząca Zgromadzenia Narodowego Francji - Lapin en gibelotte, czyli królik w potrawce
 - Urszula Brzezińska-Hołownia - oficer Wojska Polskiego - Kurczak z brokułami - Zapiekanka z puree ziemniaczano-kalafiorowym - Pani Walewska, czyli „perła w koronie” kulinarnych talentów Uli
 - Żaneta Cwalina-Śliwowska - posłanka na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej - Szarlotka mojej mamy
 - Annita Demetriou - przewodnicząca Izby Reprezentantów Republiki Cypryjskiej - Afelia z pourgouri, czyli wieprzowina w winie z kaszą bulgur
 - Greg Fergus - spiker Izby Gmin Kanady - Sernik Amaretto
 - Jussi Halla-aho - Przewodniczący Eduskunty, Parlamentu Finlandii - Wędzona ryba z ryżem
 - Krystyna Hołownia - inżynier budownictwa, mama Szymona Hołowni - Gęś z kapustą - Migdałowiec
 - Lauri Hussar - Przewodniczący Riigikogu, Parlamentu Estonii - Pieczona pierś z kaczki z sosem winnym i puree z batatów
 - Piotr Ibrahim Kalwas – pisarz - Shorba sawanih, czyli zupa szpinakowa
 - Damian Kolasa - szef kuchni - Pierś z kaczki z chutney z mango, owocami granatu i miętą w sosie z karmelowej czekolady - Kurczę pieczone z cytryną, cynamonem, imbirem i czosnkiem
 - Władysław Kosiniak-Kamysz - wicepremier, Minister Obrony Narodowej: Śledź, Naleśniki po japońsku
 - Michał Listkiewicz - sędzia piłkarski, były prezes PZPN - Pączki
 - Roberta Metsola - przewodnicząca Parlamentu Europejskiego - Smażony królik
 - Daiga Mierina - przewodnicząca Parlamentu Łotwy - Sałatka z minogów
 - Andreas Norlén - Przewodniczący Riksdagu, Parlamentu Szwecji - Pieczony sos pomidorowy
 - Markéta Pekarová Adamová - przewodnicząca Izby Poselskiej Parlamentu Republiki Czeskiej- Soczewica nie tylko na Nowy Rok
 - Marcin Prokop - dziennikarz, prezenter, producent - Crepes Suzette
 - Monika Rosa - posłanka na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej - Śląski żur
 - Małgorzata Rozenek-Majdan - prawniczka, prezenterka, działaczka społeczna- Domowy bulion warzywny - Wegetariańska zupa ogórkowa
 - Michał Rusinek - tłumacz i pisarz, literaturoznawca - Tarator, czyli bułgarski chłodnik
 - Saulius Skvernelis - Przewodniczący Seimasu Litwy - Kugel, czyli babka ziemniaczana
 - Elisa Spiropali - przewodnicząca Parlamentu Albanii - Zapiekanka z karpia z Jeziora Szkoderskiego
 - Przemek Staroń - nauczyciel i wykładowca, autor książek - Bułka Wszystkiego Pełna według 26. Marty Staroń - Kulki Bohaterek i Bohaterów według Marty Młyńskiej
 - Rusłan Stefanczuk - przewodniczący Verkhovnej Rady Ukrainy - Barszcz
 - Maciej Stuhr - aktor, reżyser - Bouillabaisse, czyli zupa rybaków z Marsylii
 - Borys Szyc - aktor, restaurator - Zrazy wołowe
 - Ewa Szymanowska - posłanka na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej - Risotto z pieczarkami
 - Grażyna Torbicka – dziennikarka - Penne rigate z cukinią alla Panarea
 - Claude Wiseler - przewodniczący Izby Deputowanych Luksemburga - Kniddelen, czyli tradycyjne kluski luksemburskie
 - Agnieszka Woźniak-Starak - dziennikarka i prezenterka radiowa i telewizyjna - Puszyste racuchy z jabłkami
 - Szymon Hołownia - marszałek Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej - Jajecznica z pomidorami
 
PRZECZYTAJ JESZCZE
 
 








